lördag 2 maj 2009

Sömsmånen Dax! BRAK

Torsdag den 7 Maj
I Kräklingbo församlingshus kl 18,30
Då broderar vi på Ull!
Och dagens ämne är ATC-kort.
(Jag är fast i ATC träsket)
Jag och Anna har gjort ett gäng filtplattor
som vi kan använda som underlag.
Om alla tar med sig tre olika småsaker som man kan sy på ett atc kort så får vi mycket att välja på.
Tex knappar, band, tyglappar, fina trådar, glasspapper... ja allt man kan sy fast på tyg.
Glöm inte nål och tråd.


ATC-kort var är det?

Nästan alla har vi väl samlat och bytt bilder när vi var barn. Bokmärken. Filmstjärnor. Hockeybilder. Fotbollsbilder. Pokémonkort.
Motiv och storlek på bilderna har varierat i olika perioder,
men bytt och samlat har vi gjort.
Det här är en vuxenvariant.
ATC är en förkortning av ARTIST TRADING CARD, fritt översatt blir det “konstnärliga samlarkort”.
Det enda som är givet är storleken – och att de inte får säljas utan bara bytas.
Originalstorleken anges i inch: 2,5 x 3,5 inch.
Omsatt i centimeter blir det: 6,4 x 8,9 cm.
Håller man det måttet passar bilderna i de speciella samlarplastfickor som finns att köpa för tex fotbolls- eller ishockeybilder.


Info jag hittat på nätet så var lite kritiska allt kanske inte stämmer men jag hoppas det....
Den som fått cred för konceptet är en schweizisk konstnär, Vänci Stirnemann, som utgick just från fotbolls- och hockeybilder. I mitten av 1990-talet introducerade han idén att göra egna konstnärliga kort och byta istället för att byta köpta bilder. Genom internet och webben spreds idén med ATC-kort snabbt.
Efter en tid väcktes tanken på att göra sådana samlarkort i textila material.
En artikel och läsarutmaning i den amerikanska tidningen Quilting Arts satte snabbt fart på de textila ATC-korten. Redaktionen lovade att göra ett ATC-kort till alla läsare som skickade in ett ATC-kort till tidningen före ett visst datum. De fick in över 800 kort! Läsarutmaningen resulterade häromåret i en bok: “1.000 artist trading cards” av Patricia Bolton, som är chefredaktör för Quilting Arts.
Alla kan! Det är utgångspunkten idag. Bara fantasin sätter gränserna. Och man får användning för allt det där man samlat på sig för att det kan vara “bra att ha”. På en grund av tyg - gärna i lapptäcksteknik, (Men vi på Gotland använder ju ull så klart ….)dekorerar du med knappar, band, pärlor, brodergarn, paljetter, garn, snörstumpar - ja allt du kan komma på.
Märk baksidan av ditt ATC-kort med ditt namn, e-postadress eller annan kontaktinformation samt årtal. Sätt gärna ut nummer om det är ett kort i en serie (tex 1/6, 2/6 osv). Har kortet fått en titel ska det också stå. Ort och land kan ju vara bra information ...
ATC-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma “tema” men inte är likadana).

Vill ni veta mer och få flera inspirerande bilder sök på ordet ATC-KORT

Inga kommentarer: